Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ποδόσφαιρο: ΕΔ/ΕΠΣ ΚΑΣΤΟΡΙΆΣ Οι πέντε αλλαγές πως θα γίνονται.
 
Πέντε θα είναι οι αλλαγές που θα επιτρέπονται στα παιχνίδια της νέα σεζόν. Πέντε αλλαγές αντί για τρεις στα επαγγελματικά και τέσσερις στα ερασιτεχνικά που ίσχυαν μέχρι τώρα. Ο νέος ΚΑΠ, δόθηκε στη δημοσιότητα και λίγο μετά, η νομική υπηρεσία της ΕΠΟ, προέβη σε επεξηγηματική επιστολή, η οποία διευκρινίζει στις ομάδες τις λεπτομέρειες. Βασικη καινοτομία φέτος, θα είναι ότι ένας προπονητής, δεν θα μπορεί να κάνει όποτε θέλει αλλαγές, αλλά σε τρεις διακοπές του παιχνιδιού για κάθε ομάδα.
 
Ας δούμε τώρα πώς επεξηγεί η ΕΠΟ τις τρεις διακοπές για αλλαγές:
 
Η κάθε ομάδα, θα δικαιούται να ζητήσει διακοπή του παιχνιδιού για αλλαγή, μόνο τρεις φορές. Ό,τι δηλαδή ίσχυε και παλιά. Θα έχει δηλαδή τρεις ευκαιρίες. Εάν κάνει αλλαγή στο ημίχρονο, δεν προσμετράει για διακοπή. Με άλλα λόγια, ο προπονητής, δικαιούται να διακόψει το ματς τρεις φορές, για να βάλει στο παιχνίδι πέντε παίκτες. Το πώς θα κάνει το μοίρασμα, είναι δικό του θέμα. Επίσης, αν το ματς πάει στην παράταση και ο προπονητής έχει υπόλοιπο ευκαιρών, αυτές μεταφέρνται στην παράταση, ενώ σε όποια διοργάνωση επιτρέπεται και μια αλλαγή στην παράταση, θα έχει το δικαίωμα χρήσης μιας επιπλέον ευκαιρίας.
Με άλλα λόγια και για να μην προκληθεί σύγχυση, η κάθε ομάδα θα μπορεί τρεις φορές να κάνει αλλαγές, βάζοντας κάθε φορά από έναν μέχρι πέντε παίκτες. Στο τέλος του παιχνιδιού, οι παίκτες που θα έχουν μπει δεν θα μπορούν να υπεβαίνουν τους πέντε.
 
Ας δούμε αρχικά τί λέει ο ΚΑΠ:
 (Άρθρο 16. Παρ 3α. ΚΑΠ)
Στην αγωνιστική περίοδο 2020-2021, κατ’ εξαίρεση σε όλα τα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και κύπελλα επιτρέπονται μέχρι πέντε (5) αλλαγές και δήλωση 20αδας, αντί 18αδας, με εννέα (9) αναπληρωματικούς παίκτες στον πάγκο. Σε περίπτωση που αγώνας οδηγηθεί στην παράταση, οι ομάδες θα έχουν δικαίωμα μίας επιπλέον αλλαγής ποδοσφαιριστή (έκτης), πέραν των πέντε (5) αλλαγών, που προβλέπονται κατά τη διάρκεια του αγώνα. Κάθε ομάδα θα μπορεί να κάνει χρήση μια πρόσθετης αλλαγής και θα έχει πρόσθετη ευκαιρία για αλλαγή ανεξάρτητα από το εάν έχει κάνει χρήση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού αλλαγών. Θα μπορεί, επιπρόσθετα, να προβεί σε αλλαγές κατά το διάστημα πριν από την έναρξη της παράτασης και στη διάρκεια του ημιχρόνου της παράτασης. Εφόσον μία ομάδα δεν κάνει χρήση του μέγιστου [38] αριθμού αλλαγών ή ευκαιριών για αλλαγή, επιτρέπεται η χρήση των αλλαγών και των ευκαιριών που δεν χρησιμοποιήθηκαν, κατά τη διάρκεια της παράτασης. Εφόσον και οι δύο ομάδες προβούν σε αλλαγή ταυτόχρονα, αυτή θα υπολογίζεται ως μία χρησιμοποιούμενη ευκαιρία για αλλαγή για κάθε ομάδα.