Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ Ε.Π.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

  Με ικανοποιητική συμμετοχή και ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ερυθρού Σταυρού Καστοριάς, το πρώτο ετήσιο Σεμινάριο Διαιτητών και παρατηρητών ενόψει της νέας αγωνιστικής ποδοσφαιρικής περιόδου.  Τους διαιτητές καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Ε.Π.Σ. Καστοριάς κ. Δημήτριος Τριανταφύλλου, ο οποίος αφού ευχήθηκε υγεία και δύναμη σε όλους, αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία αλλά και στα σημαντικά οφέλη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου που αποδεδειγμένα συμβάλουν στην κοινωνική ανάπτυξη των αξιών της νεολαίας,  καθώς επίσης και τις θετικές επιπτώσεις του όσον αφορά στην πειθαρχία και στο πνεύμα συνεργασίας για την αποδοχή του αποτελέσματος.  Ο κ. Τριανταφύλλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αγωνιστική σεζόν που προηγήθηκε  και ζήτησε από τους διαιτητές  να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και την ίδια διάθεση  για καλύτερα αποτελέσματα και την νέα αγωνιστική περίοδο. Ανέφερε επίσης ότι οι διαιτητές απαραίτητα θα πρέπει να συμμετέχουν στα εβδομαδιαία μαθήματα, (καθώς και να επιβραβεύονται με περισσότερους ορισμούς οι συμμετέχοντες), έτσι ώστε μέσα από αυτά να υπάρχει διαρκής ενημέρωση για τις αλλαγές, συζήτηση και επικοινωνία.  Ζήτησε αλλαγή νοοτροπίας, προκειμένου να βγαίνει πολιτισμός μέσα από τα παιχνίδια  ώστε να έχουμε καλύτερο και ποιοτικότερο ποδόσφαιρο καθότι  ο διαιτητής είναι αναπόσπαστος κρίκος στην αλυσίδα του ποδοσφαίρου και μπορεί με την προσωπικότητα του να εκπαιδεύσει όλους τους συμμετέχοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές και παράγοντες στην ορθή διαχείριση και οργάνωση κάθε αγώνα. Ο κ. πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης  ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την έγκριση λειτουργίας νέας Σχολής Διαιτησίας Ποδοσφαίρου και τις προσεχείς  ημέρες θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες και ημερομηνίες διεξαγωγή. 

  Το σεμινάριο ξεκίνησε με την ενότητα των Πρώτων Βοηθειών, με την κυρία Ελισάβετ Βούρδα, στέλεχος του Ερυθρού Σταυρού Καστοριάς, να παραδίδει χρήσιμα μαθήματα όπως ΚΑΡΠΑ και χρήση απινιδωτή, πτώση της γλώσσας καθώς  και Πρώτες Βοήθειες περίπτωσης πνιγμού από τροφή. 
  Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας κ. Σίμος Σπύρου, ο οποίος αφού με την σειρά του καλωσόρισε  τους διαιτητές, τους επέστησε  την προσοχή ώστε να έχουν πνεύμα συνεργασίας μεταξύ τους, να σέβονται όλους τους αξιωματούχους του αγώνα και να εστιάζουν προς την κατεύθυνση της δίκαιης προσέγγισης και μεταχείρισης κάθε αγώνα ώστε να κάνουν όσο το δυνατόν  λιγότερα λάθη.  Κατόπιν ανέφερε ότι έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ένωσης οι νέες προκηρύξεις της Ε.Π.Σ. Καστοριάς και έδωσε τις ανάλογες κατευθυντήριες οδηγίες για την νέα περίοδο 2023-2024. Αφού ολοκληρώθηκαν όλα τα παραπάνω ακολούθησε η κατάθεση αιτήσεων συμμετοχής διαιτητών και παρατηρητών για τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο.
  Στο τέλος του σεμιναρίου το λόγο πήρε το μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας και εκπαιδευτής κ. Γρηγόρης Ρόντσης, ο οποίος αφού ευχήθηκε με την σειρά του στους διαιτητές καλή ποδοσφαιρική χρονιά, ζήτησε να ενημερώνονται έγκαιρα τα μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας της Ε.Π.Σ. για την έκβαση των αγώνων και να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα κάθε Δευτέρα. Επίσης αναφέρθηκε στις αλλαγές των κανόνων παιχνιδιού που θα ισχύσουν τη νέα περίοδο, ενώ στη συνέχεια ανέλυσε ορισμένες φάσεις στα πλαίσια του πρώτου μαθήματος. Αμέσως μετά ακολούθησαν οι γραπτές εξετάσεις για διαιτητές και παρατηρητές στο ερωτηματολόγιο που έστειλε η ΚΕΔ.
(Τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων θα ανακοινωθούν στο επόμενο μάθημα).