Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Μπλε κάρτα για επιβράβευση του Fair Play στα πρωταθλήματα υποδομής των Ε.Π.Σ.



Μια νέα πρωτοβουλία πήρε η Επιτροπή Διοργανώσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας με στόχο την προβολή κι εμπέδωση ενός θεμελιώδους αθλητικού ιδεώδους, του «ευ αγωνίζεσθαι», από τους νεαρούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι μετέχουν στα πανελλήνια πρωταθλήματα προεπιλογής εθνικών ομάδων K-14 και K-16, που αρχίζουν στις 31 Οκτωβρίου 2018.

Πρόκειται για το ειδικό πρόγραμμα «πάσα στο fair play», με το οποίο η επιτροπή καθιερώνει τη χρήση της «μπλε κάρτας», η οποία θα χρησιμοποιείται από τον διαιτητή προκειμένου να επιβραβεύονται ενέργειες, κατά τη διάρκεια του αγώνα, που προβάλλουν τα ιδεώδη του ποδοσφαίρου όπως το «ευ αγωνίζεσθαι», το φίλαθλο πνεύμα και οι έννοιες της φιλίας, της συνεργασίας, της συναδελφικότητας και της προσφοράς.

Η χρήση της «μπλε κάρτας» περιέχεται σε ειδικό άρθρο στην προκήρυξη των πρωταθλημάτων, όπου περιγράφεται με σαφήνεια ο τρόπος εφαρμογής της και τα κίνητρα-αγωνιστικά οφέλη που έχουν ομάδες και αθλητές όταν ο διαιτητής αξιολογήσει συγκεκριμένες συμπεριφορές και αποφασίσει «να βγάλει μπλε κάρτα» σε ποδοσφαιριστή.

Αναλυτικότερα:

Κατά τη διάρκεια κάθε αγώνα των πανελληνίων πρωταθλημάτων προεπιλογής εθνικών ομάδων Κ-14 και Κ-16 περιόδου 2018/2019, ο διαιτητής έχει τη δυνατότητα «να δείξει μπλε κάρτα» σε ποδοσφαιριστή που θα ενεργήσει στο πλαίσιο του fair play.

Στην 1η φάση των πρωταθλημάτων προβλέπεται ειδική βαθμολογία για το fair play: η μπλε κάρτα βαθμολογείται με 3 βαθμούς, η κόκκινη κάρτα αφαιρεί 2 βαθμούς και η κίτρινη αφαιρεί 1 βαθμό. Ομάδα που δεν πήρε καμία κάρτα ποινής κατά τη διάρκεια  του αγώνα παίρνει 6 βαθμούς.

Στο τέλος της 1ης φάσης κάθε πρωταθλήματος θα αναδειχθούν οι τρεις (3) ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία. Στους παίκτες τους θα απονεμηθούν: α. για την πρώτη ομάδα στο βαθμολογικό πίνακα το κύπελλο του fair play, ενώ οι παίκτες θα παραλάβουν από μία τσάντα με πλήρη εμφάνιση της Εθνικής Ελλάδος, τριάντα (30) στο σύνολο, β. για τη δεύτερη και τρίτη ομάδα μια πλήρης εμφάνιση της Εθνικής Ελλάδος, τριάντα (30) στο σύνολο.

Στην 3η φάση των πρωταθλημάτων (μετέχουν οι 16 καλύτερες ομάδες) θα εφαρμοστεί και σε ατομικό επίπεδο το fair play: για κάθε ομάδα που κατά τη διάρκεια του αγώνα δε θα τιμωρηθεί παίκτης ή αξιωματούχος της με κίτρινη/κόκκινη κάρτα, θα προστίθενται στην ειδική βαθμολογία 2 μπλε κάρτες (+6 βαθμοί ανά αγώνα) για κάθε ποδοσφαιριστή της. Οι τρεις (3) πρώτοι ποδοσφαιριστές του πρωταθλήματος Κ-14 και οι τρεις (3) πρώτοι ποδοσφαιριστές του πρωταθλήματος Κ-16, στο τέλος των πρωταθλημάτων, θα κερδίσουν από ένα δωρεάν ταξίδι, για έναν εκτός έδρας αγώνα της Εθνικής Ελλάδος, συνοδευόμενοι από έναν κηδεμόνα τους (συνολικά 12 άτομα).

Τέλος, ομάδα που κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος δε έχει δεχθεί καμία κάρτα ποινής θα παρακολουθήσει έναν εντός έδρας αγώνα της Εθνικής Ελλάδος. Εάν υπάρξει και δεύτερη ομάδα χωρίς ποινές, κερδίζει και εκείνη το ίδιο δικαίωμα. Στην περίπτωση που προκύψουν περισσότερες των δύο (2) ομάδων με τις παραπάνω προϋποθέσεις, τότε θα διεξαχθεί κλήρωση για να αναδειχθούν οι δύο ομάδες που θα παρακολουθήσουν τον αγώνα της Εθνικής.

Στα πανελλήνια πρωταθλήματα προεπιλογής εθνικών ομάδων K14 και K16 θα λάβουν μέρος μικτές ομάδες από τις 53 ποδοσφαιρικές ενώσεις της χώρας, συνολικά περισσότεροι από 2.000 νεαροί ποδοσφαιριστές από όλη την Ελλάδα.